Thursday, December 15, 2011

Am I Fail?

Semakin malas nak mengemaskini blog. Pertamanya sebab saya telah GAGAL untuk menyusukan Muhammad Wafi sehingga 2 tahun. Kenapa saya katakan gagal, kerana saya telah memberikan anak saya dengan susu formula bila saya tak mampu lagi menyediakan susu perahan untuknya. Tersangatlah sedih terpaksa membuat keputusan ini memandangkan tenaga dan kudrat saya untuk memberikan khasiat kalsium tidak mampu saya pikul lagi.

Ketika Muhammad Wafi berumur 10 bulan saya telah disahkan hamil 8 minggu dan sekarang telah mencapai 3 1/2 bulan. Walau bagaimanapun, saya masih menyusui anak saya ketika malam atau waktu hendak tidur. Jadual pam ketika di pejabat juga telah saya abaikan kerana memikirkan keletihan dan kelaparan yang akan saya tanggung sekiranya saya masih meneruskan pengepaman. Jauh di sudut hati, saya masih ingin meneruskan penyusuan ini sekiranya diizinkan Allah. Mungkin ada hikmahnya kehamilan ketiga ini yang kita tidak tahu.

Perkara yang mengembirakan saya adalah melihat Muhammad Wafi menyusu dengan puas dan berlumba-lumba dengan kakaknya Damia. Tidak mengapalah tidak menyusui dengan susu ibu sepenuhnya tetapi anak masih tetap sihat dan cerdas. Semoga saya dapat menyambung penyusuan selepas kelahiran anak ketiga ini. Tak sabar pula nak menyimpan stok EBM ketika pantang nanti. Dan saya berharap saya dapat melakukan tandem nursing selepas bersalin pada bulan 6 nanti.

Monday, October 17, 2011

Cloth Diaper Velcro baru

Alhamdulillah saya telah berjaya menambah koleksi CD baru jenis Velcro (Stripe) pula. Saya akan pastikan belian saya berbaloi. Pertama kali menerima bungkusan hati berbunga ria untuk mencuba kali pertama CD velcro ni. Saya telah memilih jenama sunny baby yang mana ketika itu ada promosi 6pcs = RM 100. Murah kan... Pemilihan adalah berdasarkan jantina bukan 'pick and choose' di laman sesawang cutiemambabystore.com melalui mudah.my. Tempoh penghantaran adalah antara 3-4 hari bermula tarikh pembelian. Pembelian ini amat berbaloi di tambah dengan kos penghantaran percuma.


Seperti biasa, sebelum menggunakan CD pada bayi, Cd perlu dicuci paling bagus 3 kali (cuci dan jemur). Sebelum menggunakannya, saya rasa ianya agak sukar memasukkan 'insert' ke dalam poket CD ditambah pula jenis kain yang tidak berkenan dihati. Tapi, belum sempat saya mencuci sehingga cucian ke 3, suami saya pula yang terlebih 'ecxited' menggunakan CD ini kerana Velcro amat mudah digunakan. Saya juga bersetuju dengannya dan kami bercadang menambah koleksi Velcro yang lain.

Tujuan saya mendapatkan CD Velcro ini adalah untuk memudahkan bs saya supaya menggunakan CD. Sebolehnya saya akan cuba menggunakan CD sepenuhnya  bagi menggantikan DD (Disposal Diaper). Selain ianya memang menjimatkan kos secara tidak langsung kita dapat menyelamatkan alam sekitar.

Sunday, October 9, 2011

OUCHHH! Bayiku mengigit


  • Sejak Muhammad Wafi mula tumbuh gigi, ada lah dalam beberapa kali B ku digigitnya. Walau telah baca beberapa petua untuk mengelakkan gigitan itu tetapi tidak juga berjaya sebabnya, bayiku gigit secara tiba-tiba. Takkan lah saya nak pukulnya... tahan je la...

    Bagaimanapun, saya ingin berkongsi beberapa petua yang saya perolehi daripada rakan BF saya Mastura atau lebih dikenali Masmarissa.

    .....
    Ramai ibu mengadu sering digigit bayi ketika menyusu dan hampir berputus asa utk meneruskan penyusuan eksklusif. bayi terutamanya yg baru sahaja memiliki gigi pertama cenderung menggigit puting ibunya ketika menyusu.Hal sedemikian dilakukannya bg mengurangkan rasa gatal dibhgn gusi. Bercerai susu bknlah jln penyelesaiannya.Jgn krn masalah kecil,kita tergamak memutuskan bekalan zat makanan yg penting utk pertumbuhan dan perkembangan otak simanja.

    Reaksi ibu mestila sentiasa tenang.jika ibu menjerit atau menolak bayi ketika mengigit,dia mungkin akan merajuk dan tidak mahu menyusu lagi.Ini boleh menjadi penyebab dia bercerai susu selain menimbulkan trauma emosi kepadanya.


    1. Alihkan bayi drpd payudara secara perlahan-lahan sambil berkata "jgnlah gigit mama sayang" atau "ibu sakitla".Walaupun ketika itu kita mungkin naik angin.
    2. Lekapkan muka bayi kearah payudara.Ini merupakan salah satu cara.Kaedah begini secara automatik akan menyesakkannya.jika anda kerap melakukan langkah ini,lama kelamaan bayi akan faham jika dia menggigit dia akan dia akan mengalami perkara ini.
    3. Ulangi langkah pertama dan kedua sekerap mungkin bg mbolehkan bayi faham dgn mesej  yg ingin kita sampaikan.jika dia berterusan menangis,masukkan jari masukkan jari kelengkeng ibu bg membolehkannya menghisap jari ibu sblm menyuskannya sekali lagi.
    4. Seharusnya diawal sesi penyusuan ibu sendiri perlu mengelakkan diri drpd gigitan bayi.Ini dpt dilakukan dgn mengenal  pasti penyebab bayi menggigit.Adakah ia berlaku krn dia kecewakrn tidak memperolehi susu yg diingininya.
    5. Diakhir penyusuan,sekali lagi dpt mengelak diri drpd digigit dgn mengetahui samada dia suka mengigit apabila sudah mengantuk krn kenyang ataupun ketika puting hampir terlepas drpd mulutnya. Jadi,ibu perlu peka dan menghentikan penyusuan dr kebiasaanya.Namun,pastikan dia benar-benar sudah kenyang!
    6. Pelajari cara dan gaya bayi menghisap. jika dia masih kecil fahamila,bahawa dia masih dlm proses pembelajaran utk menyusu dgn betul.Sebetulnya ibu sendiri perlu mberikan keselesaan kpdnya ketika menyusu.Betulkan posisi ketika menyusu.
    7. Periksa dan teliti corak pernafasannya.Jika bayi anda selsema atau hidungnya tersumbat keadaan ini memberi kesan kpd cara dia menghisap dan boleh menyebabkannya menggigit.
    8. Berikan bayi sesuatu yg boleh digigitnya sebelum dan diantara waktu menyusu.gunakan teether,mainan beku ataupun tuala kecil yg telah dibekukan.Kesemuanya sgt bagus utk digunakan sbg alternatif mengelakkan diri drpd terus digigit bayi.Alat-alat ini dpt memenuhi keperluannya yg ingin  menyunyah sesuatu bg menghilangkan kegatalan gusinya.
    .....

Wednesday, October 5, 2011

1-min stimultaneous breastfeeding program

Mari libatkan diri dalam program One Minute Stimulataneous Breastfeeding


Apa yang anda perlu buat adalah:

1. Bersedia pada 9 OKTOBER 2011, AHAD
2. Mula menyusukan pada pukul 4.00 pm hingga 4.01 pm pada hari tersebut selama SATU MINIT.
3. Jangan lupa ambil gambar anda dan anak yang sedang menyertai acara ini. 
4. Email kepada saya di azurah@byc.com.my untuk dicompile dan dimajukankepada penganjur (MMPS Penang).
4. Bagi yang tiada gambar, berikan SMS bertulis "mission accomplished" diikuti nama ibu/anak kepada nombor 
012-476 0089sebaik sahaja tamat tempoh 1 minit penyusuan. (Untuk penyertaan Kelab susuibu Melaka)
5. Kami mengalu-alukan volunteer bagi yg berkemampuan merakam aktiviti secara 'live' dan sila berhubung dengan Connie Mooi di pgmmps@gmail.com.

Kemudian, tunggu notifikasi E-Certificate yang akan diberitahu oleh penganjur acara (Penang MMPS) (seperti yang pernah saya terima, di sini) sebaik sahaja ianya telah siap (penganjur mungkin mengambil masa beberapa hari untuk menyusun nama-nama peserta dalam E-certificate ini, oleh itu, harap bersabar.
CETAK dan SIMPAN untuk tatapan generasi anda, sebagai salah satu bukti aktiviti sokongan penyusuan anda di Malaysia.



Ihsan daripada Kelab Susu Ibu Melaka

Monday, October 3, 2011

Masalah pengeluaran susu

Acapkali saya menerima aduan daripada rakan-rakan pengeluaran susu mereka semakin berkurang. Walhal saya juga pernah menghadapi masalah yang sama cumanya saya tidak ambil pusing sangat. Saya terus mengepam walaupun susu yang dipam cuma dapat 4 oz satu sesi. Kebiasaanya saya akan kembali kepada asal sekiranya pengeluaran susu semakin kurang seperti saya akan melihat corak pemakanan dan minum seharian saya. Alhamdulillah 'milk booster' saya mudah didapati iaitu air suam. Saya akan pastikan saya minum banyak air suam untuk sepanjang hari bagi memastikan susu yang dipam mencukupi untuk anak saya bagi esok hari. Pastikan anda juga tidak lupa banyakkan minum air suam.

Hasil pemerahan sesi ke 2. Ini merupakan hasil yang paling banyak pernah saya dapat sejak bulan puasa yang lepas.  rahsianya: banyak minum air suam. Lihat termos merah tu, saya akan pastikan ianya sentiasa berisi dengan air suam.
Sepanjang Ekslusif penyusuan susu ibu ini saya tidak pernah membeli makanan tambahan untuk menambahkan susu saya. Saya lebih suka mendapatkan makanan yang boleh menambahkan lebih banyak susu antaranya lebihkan makan sayuran hijau, minuman bersusu seberti horlick dan milo serta air suam.

Wednesday, September 28, 2011

Syarat Anak Susuan

Saya baru terbaca pos daripada salah seorang ahli KIM di facebook. harap dapat dijadikan panduan bersama.


"23 Sep lepas, kami baru selesai Mesyuarat Panel Kajian Syariah Jakim. Panel ini dianggotai oleh beberapa orang mufti dan ahli akademik. Dalam mesyuarat tersebut kami ada berbincang salah satu isu berkaitan penyusuan. Dan, didapati terdapat satu perkara yang perlu diperbetulkan iaitu bilangan susuan untuk disabitkan sebagai anak susuan. Bilangan susuan adalah lima kali seperti yang kita faham. TETAPI IA TIDAK MENSYARATKAN KENYANG

Ramai di kalangan masyarakat Melayu Islam memahami lima kali susuan itu perlu disertai dengan kenyang. Ini termasuklah para asatizah seperti saya. Sedangkan tiada mana-mana kitab muktabar yang menyebutkan 'musybi`at' iaitu kenyang sebagai syarat. Cukup seorang bayi itu minum sebanyak lima kali, bayi tersebut akan menjadi anak susuan. Jadi saya nak mohon maaf atas kesalahan maklumat yang disampaikan dalam kedua-dua set soalan yang diajukan."

Tuesday, September 13, 2011

PERBELANJAAN PENYUSUAN IBU

Saya ada terbaca beberapa post di Facebook mengutarakan "besar ke belanja menyusukan anak dengan susu ibu?", "belanja susu ibu dan susu formula macam sama banyak je?". Saya cuba-cuba mengingat kembali perbelanjaan saya sepanjang menjadi Exclusive breasfeeding (EBF) mummy. Tak susah mana pun sebab saya banyak beli barangan online, hanya buka melalui akaun dapatlah saya tengok semula berapa perbelanjaan yang telah saya keluarkan.



Dalam pengiraan saya (yang saya ingat) jumlah perbelanjaan saya sehingga 8 bulan menyusukan anak ini adalah RM1038.46. Mahal kan? baru perasan, takpe untuk anakku.  Perbelanjaan ini termasuklah Bra penyusuan, botol dan plastik menyimpan susu, Ice pack (saya tidak beli pakej), pam elektrik dan pam manual. Cooler bag saya guna beg serbaguna yang saya dapatkan daripada kakak saya. Bag pack, saya guna bag sandang yang diberikan organisasi tempat saya bekerja. Bagi saya, selagi ianya masih elok untuk digunakan saya tidak akan membeli beg yang baru. Alhamdulillah sehingga kini saya tidak membelanjakan duit untuk membeli susu formula setiap bulan.

Saya ada membuat kiraan secara kasa sekiranya kita memberi anak kita susu formula. berikut adalah kiraan kasar saya:

Saya anggarkan belian susu yang murah macam Dumex bagi sebulan (tidak dikira sekiranya susu cepat abis. Bila umur bayi meningkat, semakin banyak bayi meminum susu)

RM22.00 x 3 = RM66.00 (Kat rumah - 1 bungkus. Kat nursery/ pengasuh 1 bungkus)

RM66 x 24 bulan = RM1,584.00

Dianggarkan pembelian susu formula adalah sebanyak RM1,584.00 paling minimum untuk bayi sehingga berumur 2 tahun dan saya percaya perbelanjaan ini lebih tinggi daripada harga yang saya kira ini.

Beg pack ku.Huhuhuh serba ringkas and sempoi.

Kita janganlah ikut orang lain. Orang lain beli deep freezer kita pun sibuk nak beli. Bak kata pepatah "Ukur baju pada badan sendiri".



Thursday, August 25, 2011

yeay.... saya dah dapat


One Minute ‘Virtual’ Simultaneous Breastfeeding
Program dianjurkan oleh Penang Mother-to-Mother Peer Support (MMPS) 
kesemua peserta adalah seramai 207 ibu yang menyusukan anak pada jam 3.00 petang.
Penyertaan pertama saya dalam Breastfeeding....

Wednesday, August 24, 2011

Jaundis

Salah satu komplikasi kelahiran bayi baru lahir ialah joundis. Hal ini adalah normal di mana tubuhnya memproses lebihan sel darah merah yang tidak diperlukan. Hasil proses itu iaitu bilirubin membuatkan bayi kelihatan kuning jika hati tidak mampu memprosesnya dengan baik. Pada paras yang rendah, bilirubin tidak memudaratkan tetapi akan mengundang padah jika di paras yang tinggi.


Untuk makluman, jaundis lebih biasa berlaku kepada bayi pra matang, sakit, dilahirkan oleh ibu menghidap diabetis dan lahir setelah diberi ubat pencetus konstraksi (indius) atau pitocin. Seperti yang diketahui, kebanyakan bayi ini akan lahir secara caesarean. Oleh itu, jaundis memang biasa terjadi kepada bayi bukan kerana proses pembedahan itu tetapi kerana keadaan dan ubat yang digunakan cenderung menyebabkan kadar caesarean yang tinggi.

Menyusukan bayi akan membuatkan dia membuang najis dengan lebih kerap. Menerusinya lebih banyak bilirubin dibuang. Jika bayi tidak membuang najis secukupnya. Bilirubin akan diserap semula melalui usus. memandangkan kolostrum bertindak sebagai julap, ia membantu tubuh memproses dan mengeluarkan lebihan bilirubin.

Kajian menunjukkan penyusuan 7 kali sehari atau lebih secara ketara mengurangkan kejadian jaundi. Jadi, kekerapan penyusuan adalah langkah terbaik meminimumkan jaundis di samping mendedahkan bayi kepada sinar matahari. Jika bantuan tambahan diperlukan, lampu fototerapi mungkin perlu digunakan.

Rujukan: Majalah Pa & Ma September 2011

Monday, August 22, 2011

Berita di Harian Metro

Bantu ibu bermasalah penyusuan

MAKLUMAT...gerai maklumat dan bantuan kaunseling di Hospital Jasin

Di zaman moden ini, semua orang tahu betapa berkhasiatnya susu ibu. Zaman dahulu, wanita moden berasa bangga apabila tidak menyusukan anak sebaliknya menggantikannya dengan susu formula.
Susu formula juga lambang kesenangan dan orang yang tidak mampu membeli susu dianggap kurang berada atau pun ibu yang kekampungan.


da yang rasa malu kerana terpaksa menyusukan anak dengan susu badan. 


Itu mungkin di zaman dahulu. Kini, zaman semakin berubah malah kita hairan jika ibu tidak menyusukan sendiri anak mereka kerana susu ibu adalah yang terbaik di muka bumi.


Pelbagai alasan diberi kerana tidak menyusukan anak sendiri. Ini kerana begitu banyak kaedah yang boleh dilakukan walaupun oleh ibu yang berkerjaya. Masalah kurang susu juga sudah mudah diatasi dengan adanya pelbagai bantuan perubatan.



Dunia seakan terbalik sekarang. Dahulu, orang rasa bangga memberikan anak susu formula, kini orang hairan kenapa ibu tidak mahu memberikan anak mereka susu badan sendiri. 



Seorang teman pernah bergurau, mungkin kerana popularnya susu formula 30 atau 40 tahun dahulu maka begitu banyak terjadi kes anak derhaka yang dipaparkan di akhbar sekarang. Anak tidak teragak-agak memukul dan mencederakan ibu sendiri!



Kini atas kesedaran, baik di Malaysia mahupun di mana-mana di serata dunia, penyusuan ibu sangat digalakkan sama ada si ibu berkerjaya mahupun suri rumah sepenuh masa. 



Supaya terus memberi kesedaran, galakan sesama ibu sangat diperlukan dan ada pihak yang melangkah lebih jauh lagi dalam membantu golongan ibu mengenai penyusuan bayi dan menubuhkan kelab.



Antaranya Kelab Susu Ibu Melaka yang ditubuhkan pada April 2010. Kelab ini adalah kumpulan sokongan penyusuan susu ibu di Melaka. 



Antara yang menganggotai kelab ini ialah anak jati Melaka, Noor Azurah Anuar, 31.



“Anak pertama saya dilahirkan pramatang dan saya tidak menyusukannya waktu itu kerana tiada kesedaran. Syukur, anak kedua dan ketiga saya menyusukan mereka sepenuhnya sehingga usia masing-masing dua tahun,” katanya.



Menurut Azurah yang juga kaunselor laktasi kelab berkenaan, Kelab Susu Ibu Melaka ditubuhkan untuk membantu ibu-ibu yang bermasalah dalam penyusuan susu ibu atau mereka yang berminat untuk menyusukan anak mereka. 



“Inisiatif awal dimulakan Pakar Paediatrik Hospital Melaka, Dr Ashikin Noordin yang kini menetap di Bangi. Dia juga adalah perunding laktasi bersama beberapa rakannya. 



“Menyedari penyusuan susu ibu sangat penting tetapi sering dipinggirkan kerana kurangnya kesedaran dan kegagalan penyusuan disebabkan kurang ilmu dan sokongan, kelab ini ditubuhkan bagi memberikan sokongan secara langsung dan tidak langsung kepada ibu-ibu yang bertekad untuk menyusukan anak mereka,”
katanya.



Kelab terbabit kini disertai kira-kira 30 ibu yang terdiri daripada pelbagai latar belakang pendidikan dan pekerjaan. 



“Ahli-ahli Kelab Susu Ibu Melaka terdiri daripada doktor, kaunselor laktasi dan ibu yang mempunyai kecintaan kuat untuk membantu ibu lain dalam penyusuan susu ibu,” katanya.



Azurah pernah bekerja sebagai penjawat awam tetapi kini menumpukan sepenuh perhatian dan usaha menyokong penyusuan susu ibu, sesuatu yang diharapnya dilakukan oleh semua ibu di Malaysia.



Objektif utama kelab adalah memastikan ibu-ibu dapat menyusukan bayi mereka sekurang-kurangnya enam bulan pertama dan meneruskan penyusuan sehingga bayi berumur dua tahun.



“Setakat ini kelab ini mendapat dokongan penuh daripada pihak Hospital Melaka kerana ia menepati langkah ke-10 dalam Usaha Hospital Mesra Bayi, program yang dilancarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Unicef pada 1991.



“Ia juga mendapat sokongan daripada Program Kaunselor Rakan Penyusuan Bayi Malaysia serta kelab penyusuan susu ibu negeri lain seperti Johor, Seremban dan Ipoh. 



“Kami juga mempunyai halaman peminat Facebook dan setakat ini mempunyai 281 penggemar. Alhamdulillah, penyertaan semasa perjumpaan bulanan juga semakin bertambah. Kebanyakan masa, ia disertai oleh suami dan ada kalanya turut dihadiri nenek dan saudara mara kepada ibu yang menyusukan,” katanya.



Kelab Susu Ibu Melaka digerakkan secara bersama oleh Azurah dan temannya, Arin Yaacob, Jess Wong Hui Jian, Ruziah Amin, Idamurni Ismail dan Dr Siti Rohaini Abdul Ghani.



Bagi menarik minat orang ramai menyertai kelab ini, selain kunjungan ke hospital, Azurah dan rakannya mengedarkan risalah dan menjemput ibu-ibu di klinik kesihatan dan hospital. 



Kunjungan ke rumah turut dilakukan sekiranya mendapat permintaan daripada ibu atau keluarga yang menghadapi masalah dalam penyusuan. 



“Kelab ini adalah percuma dan tidak berasaskan kepada keuntungan. Semua wanita yang belum berkahwin, ibu, bapa, nenek, datuk dan sesiapa juga wajar menyertai kelab ini. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan penyusuan susu ibu kepada anak-anak, berkongsi maklumat serta pengalaman sepanjang penyusuan susu ibu,” kongsi Azurah yang berkelulusan Sains Komputer daripada Universiti Sains Malaysia. 



Pertolongan yang biasanya diberikan oleh ahli kelab ialah kaunseling melalui telefon, e-mel, laman sosial, mengajar cara penyusuan serta lawatan ke hospital dan rumah untuk ibu-ibu di Melaka. 



Sesi penerangan juga biasanya dilakukan dalam bentuk seminar, kelas penyusuan. perjumpaan bulanan, perkongsian maklumat melalui laman sosial, kaunseling peribadi serta pembukaan gerai di beberapa lokasi strategik. 



“Banyak perkembangan positif dapat kami lihat sejak penubuhan kelab termasuk penerimaan dan pengiktirafan pihak hospital. Kami diterima masuk ke wad bersalin dan bilik bayi bagi membantu ibu-ibu. Paling menyeronokkan, sekiranya di awal dulu, kehadiran ke perjumpaan bulanan selalunya hanya di hadiri oleh ibu, kini ia turut disertai oleh bapa.



“Tetapi kami tetap mahukan lebih ramai lagi ibu bapa menyertai kami supaya lebih banyak aktiviti kesedaran dan sokongan dapat dijalankan,” harapan ibu tiga cahaya mata ini. 



Kata Azurah, penyusuan susu ibu sememangnya sudah diamalkan oleh masyarakat Melayu tetapi sering kali dikaitkan dengan faktor ekonomi berbanding daripada sudut kesihatan, psikologi dan emosi.



“Dengan peningkatan kesedaran dan kefahaman mengenai penyusuan susu ibu ini, kini lebih ramai ibu profesional dan berkerjaya turut menyusukan anak mereka walaupun terpaksa bekerja lebih sedikit daripada mereka yang memilih untuk memberikan susu formula. 



“Taraf pendidikan, agama dan tempat tinggal mempengaruhi keputusan ibu untuk menyusukan anak tetapi masalah sebenarnya adalah kurang maklumat yang membuatkan mereka berasa susu formula adalah lebih baik,” katanya.



Sokongan keluarga terutama suami amat penting. Ini kerana ada ketika ibu yang menyusukan anak mengalami tekanan emosi justeru, orang terdekat perlu peka dan membantu. 



“Ada masa orang sekeliling tidak faham, suami yang jadi pembela. Di ketika lain, ibu sendiri rasa putus asa, letih dan tidak mahu meneruskan penyusuan, maka suami ambil tanggungjawab beri susu kepada anak (dengan stok susu yang sudah diperah). Jika ibu yang berkerjaya perlu ke luar daerah, kadangkala suami perlu ambil cuti dan menjaga anak,” katanya.



Tanpa kerjasama suami, tentu saja misi penyusuan anak sehingga ke umur yang sepatutnya tidak kesampaian. 



“Suami saya sendiri sangat menyokong, dari awal kelahiran sehingga kini.
Keperluan material, emosi dan mental, semua disediakan. 



“Tanpa sokongan suami, tidak mungkin saya boleh �meneruskan niat untuk menjadi kaunselor laktasi. Menghadiri kursus, menggunakan masa yang sepatutnya diluangkan bersama keluarga semata-mata untuk melawat ibu di hospital atau di rumah, malah kebanyakan masa dia yang bawa saya ke rumah ibu yang perlu bantuan pada waktu malam,” katanya.

Sunday, August 21, 2011

SGM 2011: Ogos


Semalam saya sempat menghadirkan diri mengikuti SGM (yang entah ke berapa kali) buat kali ke 2 untuk Kelab Susu Ibu Melaka,. Hadir 15 minit lewat kerana menyiapkan anak-anak dan merancang membeli belah selepas selesai SGM.

Berbalik kepada SGM;
Kehadiran 8 orang peserta bersama anak-anak dan suami. Saya hadir bersama Muhammad Wafi. Topik perbincangan adalah seperti di atas yang mana ibu-ibu berkongsi pengalaman dalam menyebarkan makluman dan pengalan menyusukan ibu. Bagi Jess (pakar nutrisi) beliau pempunyai Teori mengenai BF ini amat menyokong BF sepenuhnya akan kebaikan susu ibu. Bagi pandangan kami kebanyakkan wanita akan percaya sekiranya ingin mengajak ibu-ibu meneruskan penyusuan ibu sepenuhnya mereka inginkan bukti dan pengalaman ibu yang  berjaya. Antara dapatan yang diperolehi dalam perbincangan semalam adalah:

1. Dapatkan sokongan daripada kumpulan sokongan susuibu seperti WABA, Malaysian Breastfeeding  Peer Counselor dan KIM.
2. Membuat lawatan ke Hospital bagi menyokong ibu-ibu yang baru melahirkan.

  • Merancang jadual lawatan
  • Mangadakan latihan atau kaunseling penyusuan ibu

3. Kumpulan sokongan hanya boleh memberi cadangan penyelesai permasalahan penyusuan ibu. Terpulang kepada mereka sama ada hendak menerima atau sebaliknya.
4. Program Tata Etika Pemasaran Pemakanan Bayi dan Produk bayi 

  • Mengenalpasti dan membuat laporan sekiranya terdapat produk penyusuan yang melanggar etika ini.

Bagi kawan-kawan yang berminta menghadiri SGM ini, Insyallah akan diadakan pada 2 Oktober 2011. Marilah sama-sama menjayakan penyusuan ibu sepenuhnya dengan membantu mereka yang memerlukan.


Wednesday, August 17, 2011

PREGNENT?




Ada darah sehari dua ini tapi teramatlah sedikit kuantitinya. Saya bertanya dengan orang berpengalaman tentang penyusuan ibu, mereka mencadangkan saya membuat pemeriksaan kehamilan. Kawan saya pula kata "takde period subur ke?" (betul juga...) Ada juga mengkhabarkan bahawa mungkin itu darah istihadah. Istihadah merujuk kepada darah yang keluar selepas tempoh kebiasaan datang haid bagi wanita. Tempoh paling lama haid adalah 15 hari dan 15 malam. Sekiranya haid keluar lebih daripada tempoh itu, ia dinamakan darah istihadah atau darah penyakit. Tapi dalam kes saya ini belum pun sampai 15 hari haid cuma haidnya sedikit sangat. Banyak betul kebarangkalian yang merungsingkan saya..... Waaaa tak boleh jadi nih....

Saya nekad membuat pemeriksaan kehamilan. Malangnya doktor tiada dan saya telah meninggalkan sample untuk di uji. Guest what?.
.
.


.


.


.


.
Suspend je.....
.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.
Ternyata apabila pihak klinik mengkhabarkan keputusannya adalah negatif.

(alhamdulillah? - belum bersedia untuk anak yang ke tiga) Lagipun saya ingin melengkapkan tempoh penyusuan ibu kepada Wafi. Belum berkesempatan berunding dengan doktor. Insyallah ini cuma haid biasa kerana mungkin saya telah mengurangkan sesi pengepaman daripada 3 kali kepada 2 kali sahaja dalam sehari. Pengurangan ini bertujuan untuk mengelakkan keletihan terlampau. Insyallah selepas Ramadhan ini saya akan kembalikan kepada 3 sesi pengepaman. Got to be hard work!

Sebaiknya saya akan merujuk doktor selepas ini untuk memastikan ianya bukan darah istihadah.....


Wednesday, August 3, 2011

Note yang ditulis oleh Wardina


Tertarik dengan nota yang ditulis oleh Wardina untuk saya buat rujukan. Semoga jadi rujukan bersama.

Wardina dan keluarga
BERBALOI PENAT LELAH KU…

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?

NOTA: Sumber inspirasiku

Monday, July 11, 2011

Tips Berpuasa dan Menyusukan Anak

Perahan susu semasa bekerja 3 sesi perahan. Ketika ini saya tak bersahur dan berpuasa sepanjang hari.
Alhamdulillah berjaya dapat seperti dalam gambar. (jangan amalkan - so tired......)

Berikut adalah tips-tips yang saya perolehi daripada http://www.facebook.com/kump.Ibu2 Menyusukan

1 - by; Mummycare Liza
‎1) jangan skip sahur - makan nasi/karbohidrat
2)minum byk air masa berbuka dan bersahur
3)amalkan mkn kurma semasa bersahur, berbuka dan sebelum tidur
4) untuk ganti puasa boleh mulakan lebih awal, seminggu 2 kali, Isnin dan khamis (dua hari ni kan sunat berpuasa) tapi jangan puasa pada waktu or hari yang diharamkan berpuasa ya 

2 - by; reiko sulman
1) jgn skip sahur & mkn makanan yg berat
2) byk2 minum air time berbuka & bersahur
3) adjust sikit time pumping.... tambah jumlah pumping pd waktu mlm
4) berbuka dgn minuman & makanan yg manis... sebab die merangsang minda kte yg dah letih... so, bile kte segar production susu akan bertambah...

3 -  by; Es Naina
1) sama juga ngn yg ats, jgn skip sahur - mkn nasi (jgn pk diet sgt)..
2) minum air dgn bnyk..terutama air kosong..sangat membantu (jgn biar perut kosg d mlm hari).
3) wpun tak makan/minum siang hari, jgn skip pumping..
4) mindset sentiasa positif. jgn pk susu akan merudum..tp cekalkan azam insyalh bekalan maintain.
   p/s smlm bru gnti posa alhmdlh selamat hehehehe

4 - by : Miemy Amin
1) makan makanan yg berat time sahur n fruit. nasi itu wajib!
2) minum susu,milo,horlicks 2 gelas sehari. time sahur n buka puasa.
3) even berpuasa, pastikan kita still minum 8gelas atau lebih air masak dalam sehari.
4) time niat tu,berdoalah sikit mintak dipermudahkan supaya bekalan susu tetap cukup untuk anak tercinta,insyaALLAH...harap membantu!! :)

5) - by : Masmarissa Ciut
Para ibu yg menyusukan anak digalakkan agar menjaga pemakanan semasa dibulan puasa.Walaubagaimanapun kita tetap perlu kerap menyusukan anak agar penghasilan susu yg lancar tetap diteruskan.Saranan maknanan berikut mungkin dpt mbantu menambah susuibu
  • Makanan mengandungi vitamin B spt kekacang dll.
  • Kurma,mkn begitu saja atau dihancurkan sedikit dan dimasukkan kedlm susu panas
  • Lobak putih / peria -boleh dijadikan sbg jus atau sup
  • Oat - dijadikan minuman,bubur atau salutan pd makanan
  • Longan - boleh dijadikan minuman
  • Halba - dimkn begitu saja,direndam dlm air mendidih/masukkan didlm masakan
  • Pucuk Manis - dibuat masak lemak
  • Pucuk Pegaga - dijadikan ulam atau jus
  • Air soya produk tenusu tauhu,tempe
  • Barli
  • Habbatus sauda/jintan 

6) 
Tips Menyusu dan berpuasa
by MummyMaira Wardrobe on Sunday, 03 July 2011 at 11:25
Persediaan untuk berpuasa

Sedar tak sedar tak sampai 2 bulan kita akan menyambut Ramadhan. Ramai yang dalam mood mengganti puasa sekarang ni. Alhamdulillah kerana diberi kesempatan dan keupayaan untuk berpuasa. Bagi ibu-ibu yang menyusu, mereka merasakan perlu membuat backup stok yang banyak kerana khuatir production susu akan terjejas. Tak kurang juga, yang bertanya, apa vitamin tambahan yang diperlukan untuk support badan dan susu ketika berpuasa.


Persediaan Mental dan Rohaniah
Baru-baru nak puasa memang badan pada tahap nak biasakan diri. Bagi kebanyakkan orang akan rasa lapar dan dahaga terutama pada hari pertama.  Jadi, wajib kita mendekatkan diri dengan Allah supaya sentiasa tenang dan sabar menjalani ibadah berpuasa ini
-pelihara solat wajib

-berjinak-jinak dengan solat sunat seperti dhuha kerana
banyak rahmatnya
-dibulan  puasa of couse la terawih walaupun hanya dirumah.
-basahi lidah dengan zikir
-kurangkan bercakap perkara sia-sia

Persediaan Fizikal
Walaupun ketika berpuasa, tubuh badan kita akan tetap menjalankan fungsi2 asas cuma kilang memproses makanan,rehatlah sesi siangnya. Keperluan asas badan adalah air, sumber protein,karbohidarat, lemak untuk sumber tenaga dan  vitamin sebagai pelengkap nutirien dan menjana aktiviti badan. Jadi semasa berbuka puasa pastikan anda mengambil makanan seimbang dan kaya serat. Sepanjang malam dan sehinggalah ke sahur, kerapkan minum air kosong untuk bekalan hari esok juga.

Thursday, July 7, 2011

Panduan sediakan EBM untuk baby

Haba dan kepanasan melampau boleh memusnahkan enzim, antibodi dan komponen-komponen nutrien penting dalam susu ibu. Oleh itu perahan susu ibu yang disejukkan atau dibekukan perlu dicairkan dengan kaedah yang betul untuk mengurangkan kehilangan nutrien daripadanya.

Ikuti langkah-langkah berikut:
1. Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk di dalam peti sejuk;
  • Lalukan bekas/botol susu di bawah aliran air pili untuk beberapa ketika.
  • Rendam botol di dalam bekas/mangkuk berisi air panas/air didih selama 5 minit. Jika air menjadi sejuk dan susu belum mencapai suhu yang diingini, tukarkan air rendaman dan rendam lagi untuk beberapa ketika.
  • Jika anda dapati susu di dalam botol terpisah kepada 2 bahagian, goyangkan botol beberapa ketika untuk mencampurkan bahagian2 yang terpisah dan menyamaratakan suhunya.
  • Rasai suhunya sekali lagi sebelum menyusukan bayi anda

2. Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk beku (freezer);
  • Turunkan beberapa botol (ikut keperluan) susu beku daripada bahagian sejuk beku (freezer) ke rak atas bahagian sejuk di dalam peti sejuk anda pada sebelah malam supaya pencairan boleh berlaku secara perlahan-lahan. Ini juga akan menjimatkan masa pencairan apabila hendak memberikan kepada bayi nanti.
  • Apabila bersedia untuk memberikannya kepada bayi, keluarkan 1 botol daripada peti sejuk dan cairkan serta panaskan susu seperti langkah 1 di atas.

EBM yang direndam dengan air paip
TIPS PENTING:
  1. Gunakan susu perahan yang paling lama disimpan (pastikan tarikh perahan susu dicatat pada botol/bekas sebelum menyimpan susu). Rujuk artikel Penyimpan Susu Ibu.
  2. Cairkan dan panaskan susu perahan hanya dalam kuantiti yang diperlukan sahaja.
  3. Susu yang sudah dicairkan dan dipanaskan tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk semula (walaupun tidak diminum oleh bayi). Susu ini perlu dihabiskan dalam masa 4-6 jam.
  4. Susu perahan yang tidak habis diminum oleh bayi boleh disimpan (dalam suhu bilik) untuk tempoh 2-3 jam dan beri kepada bayi pada penyusuan seterusnya.
  5. Susu beku yang telah diturunkan ke bahagian sejuk peti sejuk tidak boleh dibekukan semula. Susu ini perlu dihabiskan dalam tempoh 24 jam (dikira daripada masa menurunkannya daripada bahagian sejuk beku).
  6. Susu yang telah disimpan di dalam peti sejuk hanya bertahan selama 7 hari. Selepas 7 hari susu yang belum sempat digunakan boleh dinaikkan ke bahagian sejuk beku untuk memanjangkan tempoh penyimpanannya. Tetapi bau dan rasanya mungkin sedikit berubah kerana susu yang disimpan lama di dalam peti sejuk boleh menyerap bau daripada peti sejuk.
TIDAK BOLEH:
  • TIDAK BOLEH panaskan susu perahan terus di atas api dapur.
  • TIDAK BOLEH panaskan di dalam ketuhar gelombang mikro (microwave oven).
  • TIDAK BOLEH didihkan susu perahan.
  • Sebab & alasan: susu akan menjadi terlalu panas dan boleh mencederakan bayi, komposisi nutrien juga akan termusnah oleh kepanasan melampau.
 Susu perahan juga boleh dipanaskan menggunakan pemanas (warmer):


Sumber: askdrsears.com, babyfriendlyhalton.ca, sarakids.com. dan http://www.facebook.com/kump. ibu2 menyusukan




Update: EBM on 7/7/2011. Stok EBM Wafi untuk bulan Julai. (kanan) EBM ditutup dengan plastik  untuk elakan perubahan suhu secara mengejut.

Wednesday, June 29, 2011

EBF for 6 month

Alhamdulillah...
Hari ini genap 6 bulan saya menyusukan Muhammad Wafi dengan susu ibu sepenuhnya. Matlamat seterusnya adalah berusaha untuk mencapai matlamat setahun pula.

 


Monday, June 27, 2011

SGM JUN 2011: PENYUSUAN KETIKA TEMPOH BERPANTANG


Alkisahnya, saya tidak dapat hadir ke SGM kali ini. terasa rugi rasanya. Bagaimanapun, hasil berhubung dengan peserta SGM kali ini saya peroleh input pada hari tersebut daripada Pn Yati Aris




SGM June 2011 kita membincangkan penyusuan dalam masa berpantang. Tidak semua orang waktu berpantang adalah waktu yg selesa. Byk halangan yg terpaksa dihadapi waktu berpantang. SGM kali ni kita banyak share masalah yg dihadapi dalam berpantang supaya di masa akan datang kita dapat mengatasinya atau boleh juga dijadikan panduan buat kawan-kawan atau sedara mara kita.

Permasalah yg pertama:
-ibu atau ibu mertua yang kurang mendapat pengetahuan mengenai penyusuan susu ibu dan penyimpanan susu ibu. di masa ini susu ibu dapat dijadikan EBM di mana ibu atau ibu mertua kurang yakin kita dapat menghasilkan susu utk cucu-cucu mereka.

Penyelesaian:
-cuba educate ibu atau ibu mertua berkenaan penyusuan susu ibu.mulakan dengan educate orang terdekat iaitu suami supaya suami dapat menyokong kita sepanjang masa berpantang sehingga habis pantang.

Permasalahan ke dua:
-susu yg keluar tidak banyak waktu berpantang…ini mungkin kerana tidak pam, tidak menyusukan baby dengan kerap atau tidak urut breast.

Penyelesaian:
-cuba kerapkan penyusuan baby supaya breast dapat distimulatekan. Pam supaya dapat mengosongkn breast kerana konsep breastfeeding ‘Demand and Supply’. 

Permasalahan ke tiga:
-kurang pengetahuan mengenai penyusuan susu ibu. Ada di kalangan ibu2 yg baru melahirkan anak tidak mendapat pendedahan mengenai penyusuan susu ibu maka mereka tidak tahu membeli pam yg bersesuaian dan tidak membuat stok utk anak.

Penyelesaian:
-lebih pendedahan menerusi internet dan laman-laman web yang berkaitan. Jadikan pam susu salah satu barang yg perlu dibeli sebelum bersalin selain dari barang baby. Pam ini akan berguna sekiranya hendak membuat stok susu anak.

Permasalah ke empat:
-stok susu lambat dibuat. Ada ibu-ibu yang membuat stok susu 2 minggu sebelum naik kerja dan ada juga yg membuat stok susu selepas naik kerja.

Penyelesaian:
-stok susu harus dibuat bila-bila masa. Tiada waktu yang tertentu. Selepas baby menyusu bole pam supaya breast dapat dikosongkan.



Permasalahan ke lima:
-Pemberian air masak atau makanan tambahan.

Penyelesaian:
-Air masak tidak perlu diberi kepada baby kerana komposisi susu ibu lebih air dan makanan 

tambahan perlu diperkenalkan pada umur 6 bulan.


Permasalahan ke enam (tambahan saya)
Bayi selalu menangis dan meragam ketika dalam pantang


Penyelesaian
Bayi mungkin perlukan perhatian ibu. Jadi ibu perlulah belai dan peluk bayi sekiranya bayi kuat meragam. Mungin bayi juga rasa tidak selamat apabila keluar dari perut ibunya, itu yang dia asyik menangis dan perlukan perhatian. Mungkin ibu penat sedikit kerana terpaksa melayan bayi. Bukan hanya memberikan susu semata2. Itu yang ada org ckp bayi tu lapar tu tak cukup susu. Tidak semestinya bayi menangis tanda ianya lapar. Ada banyak sebab untuk dimenangis dan perlukan perhatian ibu yang menjadi pelindungnya selama 9 bulan 10 hari selama ini. Jika tidak berjaya dapatkan Kumpulan sokongan penyusuan susu ibu.

Thursday, June 23, 2011

DarwishnDarwisya

Pelik kan tajuk saya hari ini... Allah gerakkan hati saya melihat blog ini melalui Blog Ustaz Kazim. Bagusnya sekiranya dapat dikongsi bersama.

Kanak-kanak berumur 3 tahun menghafaz 30 surah.

Mungkin kita boleh berhenti seketika carian ilmu penyusuan. Mungkin kita boleh menambahkan ilmu tentang pendidikan awal bayi dan kanak2 dengan merujuk blog mama DarwishnDarwisya. Semoga saya dapat mengikuti jejak mama DarwishnDarwisya. Jazakallah

Untuk keterangan lanjut sila klik di sini

Wednesday, June 22, 2011

PERKEMBANGAN TERKINI MUHAMMAD WAFI

Dia dah pandai menyarap....

Pose pertama menyarap
Patut la semenjak 2-3 hari ni tengok Wafi macam kurus sikit... Rupanya dia nak mula menyarap. Walaupun lewat seperti bayi lain yang seusia dengannya tapi saya bangga dengan perkembangan anak lelaki saya ini. Well done my Boy!!!

Menghitung hari mencapai kejayaan pertama menyusukan anak sepenuhnya dalam 6 bulan pertama ini.

Lagi hari .....




 


The Breastfeeding Mother's Guide to Making More Milk