Sunday, March 27, 2011

Petua Banyakkan Susu Ibu


Lama jugak saya tercari-cari petua membanyakkan susu ibu melalui bacaan al-quran, akhirnya ketemu dalam blog seorang ibu. Terima kasih kerana berkongsi maklumat. Semoga ianya memberikan manfaat kepada ibu2 diluar sana.

Pemakanan:
lobak putih
ikan semua jenis ikan ikan yu (tak penah mkn lg) ikan sardine, tuna, salmon
kurma
jantung pisangkucai +tauhu+tougeh
petolakentang rebus
longan kering (air mata kucing)
roti
biskut marrie
daun turi
susu/ soya
halba (msk dlm nasi & air rebusannya minum)
pengaga
kacang buncissayur sawi
cheese
planta

Minuman:
air masaksusu
soya
nestum
oat
horlick
milojus buahan
buahan betik/honeydwe
rebusan buah pala
spirulina
air kelapa
rebusan air halba

Supplement yg perlu ambik:
omega 3
obimim
kalsium
vitamin c

Utk urutan plak:
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas keputing....kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2 puting susu
3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu salah satu urutan utk BF

Masa pengepaman:
1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalou kita bg baby isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti tetek kita akan produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita'buang sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat kering
jgn minum teh/nescafe taou.....mkn supplement jgn tinggal

Ubat
Ubat untuk tambah hormone prolactin (* recommended)
1) Domperidone*
2) Maxolon
3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
4) Motilium
5) Raglan (boleh jadi depression)

Cara-cara Lain
1) baca surah al baqarah ayat 60.
sambil baca letakkan tangan pada breast tu.(satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
3) tuam tuala suam ke atas payudara
4) urut belakang
5) urut kat payudara
6) urut tetek pakai sikat?mcm sikat rambut
7) sentiasa berfikiran positif
8) invest pada pam susu yg berkualiti
9) Kerap menyusu bayi
10) kurangkan stress, jangan fikirkan perkara yang menyusahkan hati
11) doa
12) tawakkal

2 comments:

  1. as salam. Alhamdulillah...jumpa akhirnya petua yg bermanafaat buat saya....pd awalntya saya x ade masaalah ttg susu bdn..tapi entah kenape pd hari ke 18 babay lahir...mungkin sbb saya stress n x jage mkn..sbb baby meragam...tup-tuo susu nye merajuk...tpi say tetap mncuba..dgn mkn jamu utk byk kn susu..dn cuba2 jugak cri petua2 d internet...tpi ini satu2 nye yg melegakan hati saya...saya akn cuba ikut nasihat dr anda...trimakasih atas perkongsian petua ini...doakan juga semoga susu bdn saya byk...trima ksih sekali lgi..

    ReplyDelete
  2. salam..info berguna..mohon share ke blog sy yer..SIISM
    susuibuidamansimanja
    tq

    ReplyDelete

The Breastfeeding Mother's Guide to Making More Milk