Wednesday, September 28, 2011

Syarat Anak Susuan

Saya baru terbaca pos daripada salah seorang ahli KIM di facebook. harap dapat dijadikan panduan bersama.


"23 Sep lepas, kami baru selesai Mesyuarat Panel Kajian Syariah Jakim. Panel ini dianggotai oleh beberapa orang mufti dan ahli akademik. Dalam mesyuarat tersebut kami ada berbincang salah satu isu berkaitan penyusuan. Dan, didapati terdapat satu perkara yang perlu diperbetulkan iaitu bilangan susuan untuk disabitkan sebagai anak susuan. Bilangan susuan adalah lima kali seperti yang kita faham. TETAPI IA TIDAK MENSYARATKAN KENYANG

Ramai di kalangan masyarakat Melayu Islam memahami lima kali susuan itu perlu disertai dengan kenyang. Ini termasuklah para asatizah seperti saya. Sedangkan tiada mana-mana kitab muktabar yang menyebutkan 'musybi`at' iaitu kenyang sebagai syarat. Cukup seorang bayi itu minum sebanyak lima kali, bayi tersebut akan menjadi anak susuan. Jadi saya nak mohon maaf atas kesalahan maklumat yang disampaikan dalam kedua-dua set soalan yang diajukan."

Tuesday, September 13, 2011

PERBELANJAAN PENYUSUAN IBU

Saya ada terbaca beberapa post di Facebook mengutarakan "besar ke belanja menyusukan anak dengan susu ibu?", "belanja susu ibu dan susu formula macam sama banyak je?". Saya cuba-cuba mengingat kembali perbelanjaan saya sepanjang menjadi Exclusive breasfeeding (EBF) mummy. Tak susah mana pun sebab saya banyak beli barangan online, hanya buka melalui akaun dapatlah saya tengok semula berapa perbelanjaan yang telah saya keluarkan.



Dalam pengiraan saya (yang saya ingat) jumlah perbelanjaan saya sehingga 8 bulan menyusukan anak ini adalah RM1038.46. Mahal kan? baru perasan, takpe untuk anakku.  Perbelanjaan ini termasuklah Bra penyusuan, botol dan plastik menyimpan susu, Ice pack (saya tidak beli pakej), pam elektrik dan pam manual. Cooler bag saya guna beg serbaguna yang saya dapatkan daripada kakak saya. Bag pack, saya guna bag sandang yang diberikan organisasi tempat saya bekerja. Bagi saya, selagi ianya masih elok untuk digunakan saya tidak akan membeli beg yang baru. Alhamdulillah sehingga kini saya tidak membelanjakan duit untuk membeli susu formula setiap bulan.

Saya ada membuat kiraan secara kasa sekiranya kita memberi anak kita susu formula. berikut adalah kiraan kasar saya:

Saya anggarkan belian susu yang murah macam Dumex bagi sebulan (tidak dikira sekiranya susu cepat abis. Bila umur bayi meningkat, semakin banyak bayi meminum susu)

RM22.00 x 3 = RM66.00 (Kat rumah - 1 bungkus. Kat nursery/ pengasuh 1 bungkus)

RM66 x 24 bulan = RM1,584.00

Dianggarkan pembelian susu formula adalah sebanyak RM1,584.00 paling minimum untuk bayi sehingga berumur 2 tahun dan saya percaya perbelanjaan ini lebih tinggi daripada harga yang saya kira ini.

Beg pack ku.Huhuhuh serba ringkas and sempoi.

Kita janganlah ikut orang lain. Orang lain beli deep freezer kita pun sibuk nak beli. Bak kata pepatah "Ukur baju pada badan sendiri".



The Breastfeeding Mother's Guide to Making More Milk